stycznia 27, 2019

Krem porowo-ziemniaczany

Delikatna, kremowa zupa porowo - ziemniaczana. Do tego boczek i ziarna (skromny element chrupiący).
Niewiele składników, kilka chwil roboty... i gotowe!




SKŁADNIKI:
- 3 pory (biała część),
- 4 ziemniaki (ok 700g),
- 2 ząbki czosnku.

DODATKOWO:
- oliwa z oliwek,
- masło,
- Vegeta Natur,
- 1/3 szklanki śmietanki 18%,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz.



  • W garnku, na oliwie i maśle przesmażyć pokrojone w plasterki pory, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Po ok 5 min. dodać litr bulionu lub wody z dodatkiem 4 łyżeczek Vegety Natur i gotować ok. 20 minut do miękkości warzyw.
  • Zupę ostudzić i zblendować.
  • Dodać pół łyżeczki gałki muszkatołowej i 1/3 szklanki śmietanki.
  • Doprawić solą i pieprzem i... gotowe!

* zupę podałam z chipsami z boczku i ziarnami



    Vegeta Natur - Inspirowane Naturą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Raz, dwa... i gotowe , Blogger