lutego 24, 2019

"Chińska" surówka z białej kapusty


Bardzo prosta i szybka w wykonaniu surówka  - 3 składniki i zalewa!




SKŁADNIKI:

  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 ząbki czosnku.

ZALEWA:

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżka soli.



Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę - wrzucić wszystko do szklanej miski.

Składniki zalewy wlać/wsypać do garnka i gotować do momentu roztopienia cukru.

Wlać gorącą zalewę do warzyw, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.

* opcjonalnie sezam do posypania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Raz, dwa... i gotowe , Blogger