CHŁODNIK Z BOTWINKI Z OGÓRKIEM I RZODKIEWKĄ
Szybki chłodnik idealny na upały. W dodatku mój pierwszy! Dlaczego dopiero teraz?
SKŁADNIKI:
- botwinka - u mnie dwa pęczki,
- burak*,
- sok z cytryny,
- ogórek szklarniowy,
- pęczek rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- 1 litr maślanki,
- mały jogurt naturalny,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
WYKONANIE:
- ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić (musi puścić wodę),
- botwinkę wraz z liśćmi posiekać,
- buraka obrać i pokroić w kostkę*,
* dodałam buraka ponieważ moja botwinka miała mikroskopijne buraczki, jeżeli są większe - można pominąć.
- botwinkę i buraka włożyć do garnka, zalać wodą do zakrycia warzyw. Posolić i gotować ok 15 minut do miękkości - pod koniec gotowania dodać sok z cytryny,
- wystudzić,
- do garnka dodać odsączonego ogórka i startą na grubych oczkach rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek i koperek,
- całość zalać maślanką i jogurtem,
- dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
- dodać sól i pieprz do smaku.
Schłodzić... i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz