czerwca 13, 2018

Chłodnik z botwinki z ogórkiem i rzodkiewką

 


CHŁODNIK Z BOTWINKI Z OGÓRKIEM I RZODKIEWKĄ

Szybki chłodnik idealny na upały. W dodatku mój pierwszy! Dlaczego dopiero teraz?


SKŁADNIKI:
  • botwinka - u mnie dwa pęczki,
  • burak*,
  • sok z cytryny,
  • ogórek szklarniowy,
  • pęczek rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 1 litr maślanki,
  • mały jogurt naturalny,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

WYKONANIE:

  • ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić (musi puścić wodę),
  • botwinkę wraz z liśćmi posiekać,
  • buraka obrać i pokroić w kostkę*,

* dodałam buraka ponieważ moja botwinka miała mikroskopijne buraczki, jeżeli są większe - można pominąć.

  • botwinkę i buraka włożyć do garnka, zalać wodą do zakrycia warzyw. Posolić i gotować ok 15 minut do miękkości - pod koniec gotowania dodać sok z cytryny,
  • wystudzić,
  • do garnka dodać odsączonego ogórka i startą na grubych oczkach rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek i koperek,
  • całość zalać maślanką i jogurtem,
  • dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
  • dodać sól i pieprz do smaku.

Schłodzić... i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Raz, dwa... i gotowe , Blogger