czerwca 05, 2018

Sos orzechowy



Sos orzechowy (idealnie nadaje się np. do spring rollsów)

W internecie można znaleźć setki przepisów na ten sos i prawie wszystkie są do siebie bardzo podobne. Dlaczego? Bo po co ulepszać coś co jest tak dobre?



Poniżej prezentuję moją wersję sosu.


SKŁADNIKI
  • 3 łyżki masła orzechowego dobrej jakości
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • łyżka syropu klonowego
  • woda*

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać... i gotowe!

*Jeżeli chodzi o wodę: zacznijcie od 70 ml i dolewajcie po odrobinie (ciągle mieszając) do momentu, aż osiągniecie pożądaną konsystencję.

** Jeżeli sos odstawicie do lodówki, prawdopodobnie konieczne będzie ponowne dodanie wody (sos zgęstnieje).





2 komentarze:

  1. Ten sos to pełnia azjatyckich smaków- bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Raz, dwa... i gotowe , Blogger