Sos orzechowy (idealnie nadaje się np. do spring rollsów)
W internecie można znaleźć setki przepisów na ten sos i prawie wszystkie są do siebie bardzo podobne. Dlaczego? Bo po co ulepszać coś co jest tak dobre?
Poniżej prezentuję moją wersję sosu.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki masła orzechowego dobrej jakości
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta chilli
- łyżka syropu klonowego
- woda*
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać... i gotowe!
*Jeżeli chodzi o wodę: zacznijcie od 70 ml i dolewajcie po odrobinie (ciągle mieszając) do momentu, aż osiągniecie pożądaną konsystencję.
** Jeżeli sos odstawicie do lodówki, prawdopodobnie konieczne będzie ponowne dodanie wody (sos zgęstnieje).
Ten sos to pełnia azjatyckich smaków- bardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i naprawdę pyszne - polecam :)
Usuń